hits

september 2014

Alexander Wang x H&MDet er ikke en nyhet at neste store designer for H&M er Alexander Wang, men personlig er det en av de første gangene samarbeidet har vekket personlig interresse. Kolleksjonen skal være mørk og monokrom med eksperimentelle materialer - alt i sporty snitt. Dette passer meg svært bra! De første bildene av kampanjen kom nylig med blant annet fotballstjernen Andy Carroll og kickboxeren Rivaldino Dos Santos som modeller og 6. November starter salget i 250 butikker verden rundt.

Noen flere teasere kom ut tidligere i høst, blant annet i en editorial fra GQ som bildene under er hentet fra. Kult, sant?
 

 

Stabilitet i knær og hofteparti - viktig for videre muskelvekst

Tommy André Lande fra Optimal Trening er min personlige trener framover, og bidrar med tips under for hvordan øke prestasjonen på trening for videre muskelvekst.

I vårt prosjekt "fra kyllinglår til biff" har vi nå akkurat gjort ferdig fase 1 av programmet. Det har inneholdt mange forskjellige øvelser, hvor de fleste var unilaterale (en og en fot eller en og en arm) for å utjevne ulike svakheter og forskjeller i muskulaturen. Dette er viktig for å danne en god grunnstyrke, slik at man unngår kompenseringer.

Dette har vært utrolig givende for meg personlig, da Tommy fra Optimal Trening klarer å holde motivasjonen min oppe ved å rettlede meg til å spise riktig mat og gir meg en mestringsfølelse under trening. Maten har faktisk ikke vært noe problem. Den består i all hovedsak i å spise rene produkter med en jevn fordeling av karbohydrater, proteiner og fett. (ja, nå spiser jeg både poteter og smør, og det er deeeeeeeilig). Fokuset nå er å prestere og jeg spiser deretter og ikke for å sulte. Jeg stresser ikke med kroppen min, slik jeg vet jeg har gjort tidligere. Det er absolutt et kroppspress der ute, men jeg har tatt et valg på at jeg ikke vil lytte til dette. Med Tommy er det soleklart at prosessen er det viktige nå, og jeg føler meg trygg på at kroppen vil bli større og strekere med tiden. Det visuelle blir "the cherry on top" og en god belønning til sommeren om jeg selv klarer å ha disiplin på "hjemmeleksene". Allerede kjenner jeg meg sterkere og mer stabil, blant annet i knærne, som har vært litt vaklende ved blandt annet bulgarske utfall.Her har dere bilder av to øvelser som har vært viktige i starten. Den øverste heter "Pull Through" som har vært viktig for meg for å få en bedre kontakt og aktivering fra rumpa. Samtidig som det er en glimrende øvelse for å lære seg hinge-bevegelsen i hofta, det å sette rumpa bak.Den andre øvelsen dere ser på bildet er hentet fra en av våre økter hvor vi fokuserte mye på unilaterale øvelser. Denne heter Low Pulley med fremre fot elevert. Det som er bra med denne øvelsen er at den både bygger opp styrke og stabilitet i fot, ankel, kne og hofte, i tillegg til å forbedre mobilitet og bevegelighet i ankel og hofte.

Nå er vi over i fase 2 av programmet hvor det er flere bilaterale øvelser som knebøy, hip thrust, benkpress, skulderpress med stang og lignende. Fokuset er fortsatt prestasjon og hvordan man kan løfte tyngre og tyngre, men ikke la det gå utover teknikken. Løfter man etter hvert tyngre og tyngre, så vil det automatisk skje noe med det estetiske, så vi har ikke så mye fokus på dette.

Street

 
Det er ikke alltid dagen for å kjøre en gjennomført kommersiell stil. Jeg digger dresser og "the gentleman look", men jeg gir rom for å la hele meg vises, også gjennom klær. Jeg personlig er en kar som må kjenne litt på dagsformen for hva jeg vil ha på meg, og etter å ha vært endel rundt og reist den siste tiden har jeg blitt veldig inspirert og fått tilbake noe av gnisten for herremote og hva mote for meg faktisk betyr. Det er noe med det lekne og kreative som faktisk er utgangspunktet for det skapende innnenfor feltet og det er synd om det skal mistes til fordel for å bli helt lik naboen (selv om naboen sikkert kan være en hyggelig dude). Jeg har alltid vært dratt imot streetwear og her har jeg på meg sko fra Maison Martin Margiela, leggings fra H&M, shorts fra D.T.T.K., t-skjorter fra TopMan og Barbara I Gongini, smykke fra TopMan, cap fra Nasir Mazhar og en bag fra Leonello Borghi.

Polkadotter

Jeg gjør det enkelt og går for prikker - eller polkadotter som det heter. En miks av prikker på både skjorte og bukse er noe intenst, men moro så lenge det ikke ser ut som om du skal på audition for en jobb i Barne-TV. Skjorten er fra italienske David Naman, buksen er fra danske Sand og brillene er vintage.

Nytt leketøy fra Denon

 

Jeg har reist ut av landet til et noe varmere strøk og funnet meg til rette der jeg føler jeg hører mest hjemme - på en strand. Var svært begeistret for å ta med meg en av mine nye gadgets fra Denon; en bærbar høytaler. Er vel kanskje noenlunde unormalt å bli i fyr og flamme for en slik elektronisk duppeditt, men saken er den at jeg elsker elektroniske gadgets og særlig når de er smarte, ser bra ut og leverer det de skal (og litt til). Jeg har fått testet ut endel bærbare høytalere gjennom de siste årene, men denne fra Denon knuser dem alle med en solid og kraftig lyd. Lyden var såpass bra da jeg testet den hjemme, at jeg like gjerne kunne brukt den som om den var et vanlig anlegg. 

Høytaleren har et veldig smart design med en bakvegg som skytes ut slik at den står støtt. Den er stilren og elegant og det følger med utskiftbare fargepaneler til å ligge under høytalergrillen (her avbildet i rødt). Høytaleren støtter også nærfeltskommunikasjon,  i tillegg til Bluetooth, slik at man kan pare mobil og høytaler ved å bare holde dem inntil hverandre. Den er noe tyngre enn andre varianter, men det gjør også at den føles stødig og på ingen måte billig (som Denon ikke er kjent for å være).

Med sin 10 timers oppladdbare spilletid, tre høytalerelementer og en pris på bare 1698,-, er nok dette et av de beste kjøpene av bærbare høytalere på markedet etter min mening. Jeg er iallefall veldig fornøyd og bruker den for det meste til å spille fra min Wimp-konto mens jeg er her nede. Med gode høytalere blir det enda diggere å høre på musikk og jeg merker det med denne at jeg faktisk hører oftere på musikk, fordi den er så jæ... bra.

 

#annonse

"Fra kyllinglår til biff"


Har mistet noe muskelmasse siden min tid med Blake, men jeg stresser ikke - jeg vet at Tommy kommer til å guide meg videre til en enda større, fastere og sterkere kropp.

 

Nei, tittelen er ikke beregnet på nok en kokebok eller et innlegg om hvorfor rødt kjøtt er bedre enn hvitt. Jeg starter nå et nytt prosjekt i samarbeid med Optimal Trening og trener Tommy André Lande der vi sammen skal forvandle denne kroppen "from lean to mean" eller altså "fra kyllinglår til biff"! Denne prosessen vil ukentlig oppdateres her på min blogg med nærmere beskrivelse av framgang og metode helt fram til sluttresultatet.

Jeg har i de siste månedene hatt ekstremt mye jobb, og som man vet med mye jobb og kjæresteliv, har jeg også blitt offer for tids- (og kose-)klemma. Det har ført til at formen min ikke er slik den burde være, og det vil jeg gjøre noe med, en gang for alle!

Tidligere har jeg trent med Blake Schaefering på Magnat, og hatt en fantastisk fremgang, både med tanke på funksjonell styrke og stabilitet og er dypt takknemmelig for alt han har klart å gjøre med denne kroppen, tross min hektiske timeplan. Han fikk meg ut av en svært vond fase i livet mitt, der jeg rett og slett møtte veggen. For å gjøre en lang historie kort, skjedde det ekstremt mye i livet mitt for noen år siden slik at jeg på et punkt ble såpass overarbeidet at jeg ikke klarte fysisk å bevege meg. Jeg ble liggende flatt ut på sofaen i 6 mnd. Blake var mannen som bokstavelig talt fikk meg på beina igjen.

 

På få måneder gikk jeg fra å være utbrent og ganske energiløs til å kjenne meg sterk, takket være Blake Schaefering.


Dette prosjektet skal ikke være jakten på "den perfekte kroppen", men selvsagt vil jeg se så bra ut som mulig - vil vi ikke alle det?! Jeg begynner også å innse at mine "unge" 34 år ikke kommer til å vare for alltid, og selv om det er kjeeeeempelenge til jeg blir gammel, ønsker jeg å danne et solid fysisk grunnlag til mine eldre dager. Dette krever sin investering nå! Jeg spilte hverken fotball da jeg var liten eller kom til verden med noen form for ski på beina, og skjønner at jeg ikke har det samme grunnlaget som andre som har vært fysisk aktiv hele livet. Det skal ikke hindre meg i å gjøre det beste ut av det jeg har. Selv om jeg har fått  en noenlunde solid og sunn livsstil nå, er ikke en hektisk og stressende hverdag optimalt for hverken kropp eller sjel. Derfor skal vi nå gå inn å jobbe systematisk for å A) utvikle enda mer styrke og fleksibilitet og B) få en kropp som fyller ut klærne mine på de riktige stedene (og som snakker for seg selv når klærne er av, he he) Dette skal nå Tommy og jeg bygge videre på.

 


Tommy André Lande på Optimal Trening skal hjelpe disse kyllinglårene å komme i enda bedre form.

 

Suit up!

Foto: Una Isabella Handzic

I går besøkte jeg klesmerket Sand og fikk prøve noen klær fra deres høstkolleksjon. Blir like imponert hver gang jeg prøver klærne deres, da de har en utrolig fin kvalitet og ikke minst en design som føles nåtid, selv om mye er klassisk. Har faktisk aldri hatt til vane for å kjøre sixpence, men det er  noe jeg kommer til å bruke mye mer fremover. Jeg har forskjellige stiler, alt etter humør, tid og sted. Her er stilen ganske klassisk, og som fungerer veldig bra til hverdag, jobb eller en søndagstur langs Akerselva med en kopp kaffe i hånden. Jeg liker looken, og særlig fordi jeg kan "spice" den opp med noen tatoveringer som stikker ut under ermet. Det gjør at selv en klassisk "bukse, skjorte og frakk" får den "edgen den fortjener.

Sunday grunge


Gamle klær blir som gamle, og jeg liker det! Alt trenger ikke være nytt og polert, men en god mix mellom nytt og gammelt gir nytt liv til gamle traser. Jakke: Vintage Levi´s fra Urban Outfitters, bukse: Levi´s (fra maaaaange år tilbake), hoodie: BLKDNM, sko: Gareth Pugh, t-skjorte: TopMan, skjerf: TopMan, dokumenmappe: Black Lily, briller: Ray Ban

Tattoo - det feteste tilbehøret uansett alder

Jakke fra Skingraft, t-skjorte fra Silent Damir Doma, skjerf fra Givenchy, lue fra Thom Krom og tattovør Matt Stopps


Etter min mening er tatoveringer noe av det kuleste en kan smykke seg med. Ingenting slår en slitt jeans og en t-skjorte med tatoveringer som stikker ut. Da er du liksom bare klar til hva som helst og du får også et litt mer personlig preg på et ellers så "ordinært" antrekk. Jeg er og av den typen som synes at tatoveringer er det feteste tilbehøret til et litt mer pyntet antrekk også, som f-eks skjorte og dressbukse eller en hel dress - men mange er skeptiske. Får ganske ofte høre "men, hva med når du blir gammel?!",  som om jeg A: ikke har tenkt på det, og B: som om gamle med tatoveringer ikke hører sammen. Er det noen som egentlig har sett eldre menn med tattiser?! De er faktisk de feteste mennene av dem alle!! 

Jeg kommer til å fortsette og tatovere meg til det ikke er plass igjen (neida mamma, du kan slappe noenlunde av med det...tror jeg ;) Men jeg legger iallefall ingen begrensninger for meg selv. Fant et veldig kult tattoo-studio i London nå og en fantastisk artist som jeg skjønte var riktig. Stedet heter One by One store og selger også fete klær som innehaveren designer selv og også fra blant annet Katie Eary og Montack. Sjekk det ut HER!

Resultatet ble en V i Varsity-skrift. Grunnene til den V´en er mange og veldig personlig, men har tenkt på dette en god stund, så var ikke så impulsivt som det høres ut. Fonten har en deilig feel av street, som jeg alltid har hatt en dragning mot. Er veldig fornøyd med resultatet, men nå føltes plutselig resten av armen min litt tom ;)

 Veldig fornøyd - men nå føltes plutselig resten av armen min litt tom? 

New edition

Ny dag i London og jeg "blender inn" med streetwear-fashionistaene. Her i Artem & Victor cardigan, Barbara I Gongini t-skjorter, Blood Brother bukse, Thom Krom lue, Ray Ban briller, Black Lily poutch og Rick Owens boots.

Jeg bor på fantastiske Edition Hotel mens jeg er her. Hotellet har ikke vært åpent ett år engang og har allerede posisjonert seg som et av Londons aller fineste luksuhoteller. De har også mottatt T+L Designs Awards for "Best Hotel 100 rooms or more" og jeg kan ikke si at jeg ikke skjønner det. Alle som jobber her er svært hyggelige, morsomme og hjelpsomme og alt føles veldig rent og ordentlig i tillegg til at alt ser latterlig bra ut. Koser meg gløgg ihjel her, og nei - jeg er ikke sponset for å si fine ting om dette flotte stedet. Jeg synes bare London ble enda bedre etter å ha bodd her. Fra tidligere har jeg ikke hatt de største hotellopplevelsene og har tenkt på London som ganske shabby og slitt. Vel, ikke nå lengre og jeg vil absolutt få denne hotelletopplevelsen en gang til.
John Varvatos butikkåpning - gedigen rockekonsert i miniformat

Til åpningen av butikken til John Varvatos i London i går valgte jeg å gå for sort og gull - noe mer enn jeg muligens ville valgt på en premiere hjemme i Norge, men helt riktig her i en setting der legendariske rockestjerner ankom som musikkperler på en snor. John la faktisk sin elsk på buksene mine, som rett og slett er strikkede cargo-pants fra Skingraft (kjøpt på Hevn i Oslo) Jakken og ALPHA-t-skjorten er også fra Skingraft, skoene fra Gareth Pugh og skinncapsen fra Marc Jacobs. Jeg måtte også ha noe å ha kamera, telefon, lommebok etc i uten å pakke alle lommer til randen, og tok rett og slett en dokumentmappe fra Black Lily og krøllet den sammen til en bag. Funket som en kule uten å bli for dillete. 


#peacerocks
 


John Varvatos drar sin inspirasjon fra musikk og særlig fra Rock´n´roll. Åpningen av butikken hans i London ble dermed som en gedigen rockekonsert i miniformat. Èn etter én kom Ringo Starr, Jimmy Page, Iggy Pop, Adam (without the Ants) og en rekke andre britiske stjerner (som jeg ikke hadde anelse om hvem var ha ha) Jenter besvimte, drinkene fløt og i underetasjen var det satt opp en scene der noen av oss fikk en konsertoverraskelse med The Hives. Alt i alt ble dette en legendarisk åpningsfest der alle endte opp med å feste som ordentlige rockestjerner med de VIRKELIGE rockestjernene.  
I London med John Varvatos

Akkurat nå befinner jeg meg i London med den verdenskjente klesdesigneren John Varvatos. Det er i forbindelse med  åpningen av hans nye flagshipstore at jeg har blitt invitert som gjest. Har sittet og skravlet med han nå i en noe formell setting, men med en meget uformell tunge (heller ikke han kommer unna en løssluppen nordlending, noe både han og hans team syntes var rasende festlig ;)

Mer om mitt møte med mr. Varvatos kommer senere - nå bærer det videre på en cocktaildinner på Aqua før selve butikkåpningen i kveld. Der er det en annen verdensstjerne som kommer - jeg vet hvem ;)
Gjenbruk er velbruk - #engangtil

Vi har akkurat startet ny sesong og med ny sesong venter nye klær - men jeg kommer ikke til å sette fyr på garderoben min fra i fjor (og året før der) og late som om jeg aldri kommer til å gå i klær som er "gamle". Vi burde alle ha et bevisst forhold til, ikke bare økonomi og klær, men også miljø og klær. Jeg skjønner godt at man vil fornyes, det ligger i menneskets natur, og mote er gøy, men gjenbruk er velbruk - det handler bare om å lære og bli fortalt at det er greit å gå i klær som ikke nødvendigvis er nye (det ligger mye personlighet i å ikke komme rett ut av en trendfabrikk). Dette er også en lærdom som alle foreldre burde ha et bevisst forhold til i hva de signaliserer til sine barn. Jeg synes det er grusomt at små jenter f.eks. bruker dyre designervesker til skolebøkene sine, men ikke bare det - veskene blir i mange tilfeller også skiftet ut sesong etter sesong. Dette er ikke en god utvikling og har allerede gått for langt! Dette nevnte jeg i et radio-intervju på Østlandssendingen i går, der temaet tok utgangspunkt i mitt blogginnlegg fra i går. Jeg kommer iallefall fortsatt til å bruke klær, blant annet fra denne videoen som ble lagd i vinter og mikse dem med nye "items" som jeg har ønsket meg, for la meg gjøre det klart - jeg liker nye ting også ;) Klærne i videoen er  fra Gant, Paul Smith, Freudiankicks og Zalando. Street


Jeg har forskjellige stiler, som også veldig mange andre har. Det er vanskelig å bare gå for én look synes jeg, men det gjør det også morsommere å kle seg opp. En av stilene er veldig preppy, en annen er veldig sporty, en er veldig casual og laidback og så er det denne som kommer til overflaten i ny og ned og som går inn i kategorien "streetwear".  Den henger nok igjen fra den tiden jeg var danser og er veldig komfortabel samtidig som den har en liten edge. Buksene er fra Blood Brother, skoene fra Gareth Pugh, capsen fra Marc Jacobs og t-skjortene (ja, det er to) er fra Brabara I Gongini og kjøpt på Hevn her i Oslo.

Heller trendløs enn stilløs og husløs
Å sette seg som mål å følge alle trender til enhver tid er i realiteten som å fylle ut en søknad til Luksusfellen. Ta det fra en som har brukt en liten formue på klær gjennom årene - uansett hvor hardt du prøver så vil det alltid være et behov for å dra kortet for å være helt tidsriktig. I dag er livssyklusen for en trend så kort at dersom du har rukket å lese om trenden i et motemagasin er oddsen stor for at trenden allerede er på vei ut av motebildet. For de fleste kan det å være trendy faktisk være ødeleggende for økonomien, og når du er nødt til å dra kredittkortet for å få råd til et plagg så er det på tide å ta et steg tilbake. 

Etter min mening bør det aldri være et mål i seg selv å være trendy. Trender bør snarere brukes som et tilbehør til din personlige stil og brukes til å oppdatere garderoben du allerede har. Spørsmålet du bør stille deg er: Hva er egentlig stilen din? Det kan være vanskelig å svare på dersom du til enhver tid kjøper plagg basert på sesongens trender, men plaggene du bruker oftest kan gi en god pekepinn på hva som er essensen av din personlige stil. I forrige uke fikk en mail av en kar som spurte om råd for å sprite opp klesstilen sin. Jeg smakte litt på spørsmålet, og spurte hvilken farge han brukte mest. "Svart og en del hvite t-skjorter, og jeg har hørt at det er ganske kjedelig". Galskap tenkte jeg. 

En stil som baserer seg på sort og hvit er kanskje det heldigste man kan ha. Fargene har vært gjengangere i motebildet de seneste sesongene i form av helhvitt (som tidligere i sommer), helsort (som denne høsten), eller som monokromt (sort og hvitt, som har vært en gjenganger de seneste sesongene). I tillegg bør man prise seg heldig for å ha en stil som er svært snill med lommeboken. Min garderobe baserer seg i sort, men i motsetning til en t-skjorte med print eller sterk farge, er det få som ser hvor ofte jeg bruker samme plagg. Altfor mange bekymrer seg over å bli sett i samme plagg to ganger, men hvor mange klarer å kjenne igjen en sort blazer eller bukse?

Mange assosierer meg nok fremdeles som den sortkledde. I en periode var jeg også nesten utelukkende kledd i sort, noe som gjorde at flere plasserte meg i kategoriene "dramatisk" og "eksentrisk". Selv om kategoriene kanskje passet da, var det også andre årsaker som førte til at jeg ble "den sortkledde". Mange utenforstående kan tro at stylistyrket er glamorøst og at dyre designerklær er tilgjengelig for alle, men virkeligheten er langt fra like glansfullt som bildene man ser i motemagasinene og på Instagram. Sort tillot meg å kunne komme unna med gjenbruk på høyt nivå fordi økonomien ikke tillot en stor garderobe, samt å skjule en kropp jeg var så lite fornøyd med. I dag føler jeg ikke et behov for å skjule kroppen bak utallige lag og økonomien gjør at jeg kan kjøpe et plagg uten å føle på hver krone som ruller ut, men erfaringen sitter fremdeles i. Kanskje ble dette litt vel personlig, men jeg håper at åpenheten kan gjøre det enklere å akseptere at det er OK å ikke ha råd til alle trendene som spys ut av motehusene. Du er ikke alene. 


Etter min mening er en stil som baserer seg på sorte plagg den mest økonomiske av alle og alt annet enn kjedelig. Selv om helsort er en stor trend denne høsten, er det enkelt å sprite opp antrekket med en hvit t-skjorte, eller en genser i en sterk farge (høstens farger er oransje, burgunder, grønt og blått). Du trenger ikke å være trendy for og ha en god stil. Det er langt viktigere med en sunn økonomi og mat på bordet. Mange vil nok unnskylde bruken av sort med at det er enkelt, men det trengs ikke og unnskyldes. Mote skal være enkelt, morsomt og tilgjengelig for alle, uavhengig av økonomi og alder. Sånn sett er sort helt unikt, og en garderobe med sorte plagg som er bygd opp gjennom flere år gir utallige kombinasjonsmuligheter.#engangtil

Jakke: Lexington, skjorte: Arnie Says, sko: Arnie Says, klokke: Daniel Wellington, briller: vintage

 

Endelig en fin dag i Oslo igjen og FOR en fin dag det er. Er på vei til Fretex der jeg har blitt spurt om å hjelpe Jenny Skavlan med å style visningen til Fretex sine Gjenbruksdager i samarbeid med H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit. 

Kronprinsessen og Jenny Skavlan ønsker å oppfordre til å tenke miljø og gjenbruk på en inspirerende måte og dette synes jeg selv er viktig på alle måter og vil veldig gjerne bidra.

Gjenbruksdagene vil finne sted i Fredrikstad og Bergen denne helgen.

Steder og tider: 

Fredrikstad, fredag 5. september kl. 1500-1800 på Stortorvet - les mer på facebook og meld deg på

Bergen, lørdag 6. september kl. 1300 - 1600 på Festplassen - les mer på facebook og meld deg på

Inspirasjon til mer miljøvennlige valg. Som forbrukere kan vi kjøpe klær som varer lenge og som er produsert med minst mulig miljøbelastning. Det å arve klær og det å handle second hand øker gjenbruket, og her ligger det betydelige muligheter. Husholdningene i Norge kaster store mengder klær i søpla. Beregninger gjort av Statens institutt for forbruksforskning anslår at det er et potensiale for å øke årlig innsamling av tekstiler med over 7 kg per innbygger! Økt gjenbruk og materialgjenvinning av tekstiler gir positive miljøeffekter fordi det reduserer etterspørselen etter nye tekstiler.

Gjør vi en skikkelig innsats for å øke gjenbruk kan vi redusere CO2-utslipp tilsvarende 100 000 biler over ett år!

Kronprinsesse Mette-Marit. Flere av Kronprinsessens plagg har blitt redesignet for anledningen, mens andre har funnet veien til arrangementenes auksjon. Kronprinsessen blir  med på gjennomføringen av disse dagene. 

- Vi i Fretex synes det er fantastisk flott at Kronprinsessen er med på å sette søkelyset på gjenbruk, sier Trond Ivar Vestre, daglig leder i Fretex Norge.

Auksjon. Her kan du gå på skattejakt!Du finner blant annet sko fra Manolo Blahnik og kjole fra Diane von Furstenberg. Og mye annet!

Catwalk. På gjenbruksdagene vil publikum få se høstens mote. Alle plagg og alt tilbehør på catwalken kommer fra Fretex. Det man trenger i høst, finnes allerede i de tusen hjem - og hos Fretex og andre som selger second hand!

Jenny Skavlan foto Jeton KacanikuJenny Skavlan vil gi tips og råd om gjenbruk og redesign på gjenbruksdagene. Hun har også fikset litt på et par av Kronprinsessens kjoler og vi viser fram resultatet.

Fretex redesign workshop. Klær og tekstiler som ikke kan gjenbrukes lager Fretex nye produkter av. Det blir mulig for publikum å lage sin egen notisbok. Gamle bøker som ingen kjøper får nytt liv som notisbøker. Du velger sin favorittbok, f.eks. Hardeyguttene, og sette inn blanke ark selv.

Publikum er modeller. Gjenbruk handler mye om «street fashion». Neste Fretex-kolleksjon er det tross alt publikum som har på seg! Vi vet at mange er gode til å bruke vintage og second hand, og på den måten få fram sitt eget uttrykk og sin egen stil. På gjenbruksdagene kan publikum ta bilde av seg selv eller venner, og tagge det med #gjenbruksdagen eller #engangtil , og dermed bli modell på storskjermen!

Rydd i skapet og ta med det du ikke lenger trenger.Fretexboksene vil også være med på arrangementene. I både Bergen og Fredrikstad er det innsamling før gjenbruksdagen, slik at plagg og tilbehør kan ses igjen på torget!

Torget vil bugne av høstmoten. Det blir mulig å kjøpe second hand og redesign på gjenbruksdagen. Fretex legger opp til en skikkelig skattejakt i torgbutikken!

Personal shoppers. Noen synes det er vanskelig å handle brukt, derfor stiller vi med et helt «korps» av personal shoppers.

Artistene Tommy Tokyo fra Fredrikstad og O. Martin fra Bergen stiller opp i hver sin hjemby og gir publikum en liten konsert.

Film om mote og miljø. På gjenbruksdagen vises en kort film om klærnes livsløp, og om hva vi som forbrukere kan gjøre for å ta bedre miljøvalg.

Jobb & oppfølging er også en viktig del av Fretex som blir presentert disse dagene. I fjor fikk 506 personer jobb etter å ha deltatt i et av Fretex sine attføringsprogram. Fretex tilbyr, som første attføringsbedrift i Norge, en jobbgaranti. På gjenbruksdagen vil du få mer informasjon om disse tjenestene.

Fretex har som formål å bidra til at mennesker får arbeid og til et bedre miljø. Mer om denne virksomheten kan du lese her

Samarbeidspartnere. Fredrikstad kommune er medarrangør fredag 5. september. Både i Fredrikstad og Bergen samarbeider vi med lokale aktører innenfor miljø, mote, kunst og redesign. De vil vise hvordan de jobber ? og inspirere til kreativt gjenbruk og miljøvennlige valg!

Du kan finne bruktskatter, samme hvor i landet du bor. I Fretex nettbutikk er second hand tilgjengelig for alle - også de som ikke bor i Fredrikstad og Bergen!

 

Hevnen er søt

Jakke: Thom Krom (Hevn), cardigan: Thom Krom (Hevn), bukse: Black Rat (Hevn), sko: Gareth Pugh, tank: OAK NYC

I går fikk jeg en privat shoppingopplevelse på butikken HEVN i Oslo. Maia og Knut som eier HEVN åpnet butikken sin for meg (det var søndag og jeg hadde sett en jakke på Instagram jeg bare måtte ha) Gale som de er tilbydde de seg å åpne butikken sin, og jeg ble superglad for tilbudet, da jeg sjelden får tid til å se etter klær til meg selv. Etter noen runder med prosecco i butikken og etter kanskje å ha prøvd alle klærne de hadde der (herregud så mye fint) gikk kredittkortet mitt fullstendig varmt. Men det var verdt det, og ikke bare har jeg fått masse nytt i garderoben, jeg har også støttet en lokal butikk i stedet for å kjøpe på nett. Det er veldig viktig om vi skal få bygget opp et mangfold med særpreg i denne byen.