hits

juli 2014

Tid for detox

Sommerferien er tiden for strandliv, fisking, grilling og gjerne et glass kaldt på kveldene. Vi nordmenn bør prise oss heldige som har så store forskjeller på sommer og vinter. Facebook-feeden min fylt med brede colgate-smil, jordbær og strandliv fra de samme menneskene som spenner på seg skiene så snart den første snøen faller. Er nordmenn kanskje også verdensmestere på å utnytte sommerværet? Etter sene kvelder med hygge og kos, kan kroppen plutselig begynne å føles litt energifattig. Det er som om kroppen er i sjokk over hvor deilig du har hatt det. Kanskje er det på tide med en liten detox? 

Detox er en fellesbetegnelse for ulike avgiftningskurer som er ment å skille ut avfallsstoffer fra sprøytemidler, tilsetningsstoffer, miljøgifter og tungmetaller fra kroppen. Kroppen har et eget avgiftingssystem hvor leveren bryter ned giftstoffer til ufarlige stoffer som nyrene skiller ut via urin, i tillegg til at også svetting og avføring brukes av kroppen til å kvitte seg med giftstoffer. En detox er ment å gi leveren en form for ferie ved å introdusere et eksternt avgiftingssystem, i tillegg til at detox-kurer har en dokumentert positiv effekt på bakteriefloraen i tarmene. En detox kan også ha en positiv psykologisk effekt ved å rette fokus på helse og næringsstoffer man tilfører kroppen, og kan være en fin start for de som ønsker å legge om til et sunnere og renere kosthold.

Det finnes mange ulike detox-kurer på markedet, og hvilken som vil gi deg mest utbytte avhenger av kroppen din. For noen måneder siden prøvde jeg en 3-dagers detox fra Essentially, men innså fort at mitt høye kaloriforbruk ikke ville bli mettet av 5 juicer per dag i tre dager. Løsningen ble å supplere juicene med litt fast (og ren) føde som fisk og brokkoli. Ved å tilpasse detoxen til mitt behov, fikk jeg både mer energi og en kropp som klarte å gi litt ekstra på trening etter kuren.

Nøkkelen til en vellykket detox er, etter min mening, at man forstår sin egen kropp og foretar de tilpasninger man ser nødvendig. Fordi en detox vil gi deg færre kalorier enn hva kroppen din er vant med, bør du vente med å starte detoxen til du vet du har anledning til å slappe av og unngå et høyt aktivitetsnivå. Merk: en detox er ingen diett, og en eventuell vektreduksjon vil være kortvarig. Dersom du aldri har prøvd en detox før, kan det være greit å begynne med en 1-dags kur. Under finner du en kur som har fungert godt for meg og kommer fra ernæringsfysiolog og lege Valerie Espinasse. 


Frokost: 

Gulrotjuice;

Forslag til ingredienser: Gulrot, ingefær, appelsin, eple, selleri. 

Eller

Grønnsaksjuice:

Forslag til ingredienser: Agurk, sitron, ingefær, spinat, selleri, brokkoli, eple, vårløk, kål.

Mellommåltid (rundt kl 11):

Dersom du blir sulten før lunsj kan du hive innpå 5-6 mandler som bør gi deg nok energi til å holde ut

Lunsj: 

All slags rå grønnsaker, i tillegg til en hel avokado, 

Eventuelt kan du lage en rask wok, og ha oppi quinoa eller linser (husk at grønnsakene bare skal få litt varme og ikke stekes ihjel). 

Mellommåltid (rundt kl 16):

En håndfull mandler eller en grønnsaksjuice.

Middag (rundt kl 20)

En stor tallerken med rå og halvstekte grønnsaker. Husk å få frem ulike konsistenser og smaker for å unngå å føle deg som en kanin. 

Gjennom hele dagen: 

Drikk masse vann! Minst 1,5 liter, og gjerne mer. Brygg også en liter med grønn te med litt sitronsaft som du kan ha på lur når du merker at du begynner å bli sulten. 

 


Avvikeren


Denne uken er jeg i hjemkommunen min Bø i Vesterålen. Jeg er tilbake i kommunen hvor jeg som 12-åring ringte ned til moteskolen Esmod i Oslo for å be dem om å holde av en plass til meg. Kommunen hvor jeg som 11-åring ga meg som pianist fordi jeg skjønte at jeg aldri ville bli like god som mitt daværende forbilde Mozart. Jeg er i kommunen hvor jeg som 13-åring turte å abonnere på motebladet Tique, motebladet «for kvinner og menn», når jeg egentlig burde kjørt traktor og fisket.

Jeg vokste opp i en annen tid. En tid før homsepatruljen, Instagram og Facebook. En tid hvor sladder spredte seg via folkemunne, og trender ble skapt av naboens siste innkjøp og malingsstrøk. Det var en tid hvor det å være homofil var nesten utenkelig. Og at man en dag skulle jobbe som stylist og makeup artist for L'Oréal Paris, umulig.

Jeg har hatt en fantastisk oppvekst, men veien frem til i dag har ikke bare vært lett. Det tror jeg ikke den er for noen som våger og tre utenfor komfortsonen. Jeg har skilt meg ut. Det er kanskje det vanskeligste man kan gjøre ? å våge og være tro med seg selv og stå imot skeptikerne og kritikken som følger. Den verste kampen møter man ofte med seg selv. Det er lett og begynne å tvile. Tar man egentlig rett, når alle andre insisterer på at du tar feil?

Å våge å se ting annerledes kommer ikke uten en pris. Du kan bli kalt syk, avviker og en problemskaper som ikke følger reglene. Du er jo tross alt blitt en løvetann i en eng med roser. Jeg tør å påstå at jeg var, og på mange måter fremdeles er, en løvetann. Noen få vil hylle løvetenner for dets rolle i naturen og som en god urt, men de fleste ser løvetannen som ugress og vil sjeldent invitere en inn i varmen. Likevel er det én ting som er unektelig; en løvetann er vanskelig å ignorere.

 

Denne videoen er blant mine absolutte favoritter. 

I den Nye Tiden, tiden etter Instagram, Facebook og kulturelt mangfold, har mye forandret seg. Vi synger ikke lenger om å ha sett en ordentlig negermann som kan være så sort som et tjærespann, og mote er ikke lenger forbeholdt kvinnfolk, og godt er det. Likevel er ikke dette synonymt med at avvikere er akseptert. Vi har fremdeles en lang vei å gå før alle kan føle seg velkommen til å si sin mening og gå den veien som er lagt frem for dem, uansett hvor den måtte føre. Det er ikke de som er enige med flertallet som driver samfunnet frem. Det er avvikerne. Avvikere som Albert Einstein, Martin Luther King Jr og Amelia Earhart, men også avvikere som bloggeren Sofie Elise, jenta fra bygda som våger å stå på scenen under skoleavslutninger, og gutten som våger å bli med i jentekoret. Det er variasjon som driver endring og fremgang. Det bør ikke glemmes.

Denne uken er jeg i Bø i Vesterålen etter å ha fått æren av å være festivalprofil for Reginedagan. Under et intervju i går ble jeg spurt om hvorfor jeg valgte å takke ja. Svaret tvinger fremdeles frem en tåre. Det er noe helt unikt med å bli akseptert av hjemkommunen sin, når man har insistert på sin rett til å gå imot flertallet. Det er rett og slett magisk.

Så til alle Bøfjæringer, tusen takk.  

 

"Du trenger ikke deodorant - det er sexy uten"

Designer Tom Ford

 

Designer Tom Ford er selve symbolet på maskulin eleganse og er regnet som en av verdens best kledde menn. Selv mener han det ikke bare er klær som gjør mannen, men også groomingen. Derfor har han utviklet sin en egen hudpleie serie i tillegg til en lang serie med dufter som bærer preg av hans tidsløse maskulinitet. Bortsett fra at symbolet for god smak liker å spraye seg med parfyme over det hele, bleke tennene og få jevnlig pedikyr (altså det som gjør at føttene ikke ser ut som en kålåker), er jeg usikker på om hans egne tips vil fungere for den norske mann...og kvinne (det er jo som regel kvinnene som står som høyesterettsdommer over sin egen mann, er det ikke?!). Jeg personlig kommer for eksempel ikke til å slutte med deodorant (med antiperspirant), selv om Tom Ford ser ut til å bli stimulert av naturens egen parfyme. Her er hans 10 på topp retningslinjer for å gjøre mannen til en "MANN":

 

1. "I personally hate shaved genitals, but ask your partner what he or she prefers."

2. "Spray cologne all over."

3. "Even with a soft jaw, when you trim your beard well, you'll look sharp and chiseled."

4. "Want girls to let you put your fingers in certain places? Get a manicure."

5. "Like white teeth, white eyes matter. Use Visine."

6. "Use cold packets to get rid of eye puffiness."

7. "Get a pedicure."

8. "I don't eat onions or garlic. Ever. Fresh breath is important."

9. "But never chew gum in public."

10. "No need for deodorant. I like the way sweat smells. It's sexy."

Fettfattig kost virker ikke!

Foto: Lars Myhren Holand

 

Vi har blitt syke. Vi har blitt syke etter å lete etter den perfekte dietten som burde gjøre oss sunnere enn noen gang, men som i mange tilfeller rett og slett bare gjør oss mer syke. Gamle vaner, barndomslære og ny kunnskap er vanskelig både å koble sammen, men også å skille fra hverandre, også for "eksperter". Det man lærte da man var yngre er på mange måter alltid det som har funket og blir derfor det som er riktig. Dermed er det vanskelig å akseptere ny kunnskap og forskning på området, til tross for at årevis av studier og forskning indikerer at vi burde skifte kurs. Rekordmange rammes i dag av diabetes og hjertesykdommer, til tross for at vi stadig blir mer og mer opptatt av hva vi putter i kroppene våre. Er ikke det et paradoks?

Aller først - jeg er hverken lege, ernæringsfysiolog eller har noen høyere kjennskap til fysikk og kjemi. Jeg er heller ingen av de mange selverklærte ernæringsfysiologene med egen blogg som med en svært stiv og pekende finger har svaret på diett og kosthold. Jeg har prøvd mye, og har kommet fram til det jeg føler er riktig for meg, uten at jeg nødvendigvis vet hva som skjer på innsiden av min egen kropp. Det er jo der mye av svaret ligger, ikke hvordan jeg har klart å manipulere hjernen min til å tro at det jeg gjør MÅ være riktig (det har jo tross alt funket for meg i alle år, og "jeg har klart meg fint") Selv om mitt kosthold har funket i mange år, betyr det ikke at det vil funke i mange år framover. Kroppen har en unik evne til å skille ut giftstoffer, og dermed klarer man seg som regel "bra", men det betyr ikke at den ikke lider. Det er ingen som i et speil ser hvordan tarmene tar opp næringen fra maten vi spiser og hvordan blodårene våre reagerer på inntaket. Myndighetene har fortalt oss at fettfattig kost er bra for kolesterolet, at vi burde spise korn og drikke melk. Dette har også være det den amerikanske hjertekirurgen Dr. Dwight Lundell har formidlet, men etter sin 25- års lange praksis ber han nå om unnskyldning. Han ber om unnskyldning fordi medisinske og vitenskapelige fakta sier at kolesterolet ikke er årsaken til diabetes og hjertesykdom, men fettfattig kost, behandlet mat og sukker.

Jeg ønsker å legge ut hans artikkel her, fordi jeg synes den er ytterst interessant. Den sier ikke noe jeg ikke har lest meg opp på før, men den bekrefter andre forskeres svar på samme tema, som jeg også har hatt problemer med å akseptere og føre videre i praksis.

 

"Dropp sukker! Statiner (kolesterolsenkende) og fettfattig kost virker ikke.
Spis fett, og ren mat. Det er den fettfattige kosten som er farlig for kolesterolet og hjertet.


"Vi leger med all vår utdannelse, viten og autoritet har ofte et temmelig stort ego, som har en tendens til å føre til at vi har vanskelig for å innrømme det dersom vi tar feil.
Men her kommer det; jeg innrømmer åpent at jeg har tatt feil. Som hjertekirurg med 25-års erfaring og mer enn 5000 utførte inngrep, er dette den dagen, hvor jeg med medisinske og vitenskapelige fakta vil rette opp i en feiltagelse.

Jeg har i mange år arbeidet sammen med andre ledende spesialister, også kalt "opinionsledere".
 Vi opinionsledere blir hele tiden bombardert med vitenskapelig litteratur, deltar kontinuerlig på seminarer, og vi har i mange år insistert på at hjertelidelser ene alene er et resultat av forhøyet kolesterol i blodet.

.
Den eneste aksepterte behandlingen var å skrive ut medisiner som skulle senke kolesterolnivået, samt å anbefale en kost med ytterst lavt fettinnhold. Vi insisterte selvfølgelig på, at det sistnevnte ville senke kolesterolverdien og derfor også forekomsten av hjertesykdom. Avvik fra disse anbefalingene ble sett på som kjettersk oppførsel og kunne resultere i at man ble anklaget for medisinsk forsømmelse.

Dette virker ikke! Disse gamle anbefalingene kan ikke lengre forsvares - verken vitenskapelig eller moralsk. Den bare noen få år gamle oppdagelsen som handler om at betennelse i veggene i blodårene er den virkelige årsaken til hjertelidelser, fører oss sakte men sikkert mot et paradigmeskifte om hvordan hjertesykdom og andre kroniske lidelser vil bli behandlet fremover.

De gamle kostholdsrådene har skapt en epidemi av fedme og sukkersyke, og konsekvensene overstiger enhver annen historisk epidemi hva angår dødelighet, menneskelig lidelse og alvorlige økonomiske konsekvenser. Til tross for at 25% av befolkningen tar dyre statin-medikamenter og til tross for det faktum at vi har redusert fettinnholdet i kosten, så vil det i år dø flere amerikanere av hjertesykdom enn noensinne før.

Statistikk fra American Heart Association viser at 75 millioner amerikanere i skrivende stund lider av hjertesykdom, at 20 millioner har diabetes og at 57 millioner lider av pre-diabetes. Disse sykdommene rammer flere og flere, og yngre og yngre mennesker hvert eneste år.

For å si det rett ut: hvis det ikke er betennelse til stede i kroppen, finnes det ingen måte kolesterol kan samle seg i blodåreveggen og forårsake hjertesykdom og slag på. Uten betennelse vil kolesterolet kunne bevege seg fritt gjennom kroppen slik naturen har skapt at det skal være. Det er betennelsen som vil gjøre at kolesterolet hoper seg opp.
Betennelse er ingen komplisert ting - det er simpelthen kroppens naturlige forsvar mot en fremmed antagonist som kommer utenfra, som bakterier, giftstoffer eller virus. Betennelsessyklusen er perfekt på den måten at den beskytter kroppen fra disse bakteriene og inntrengende virusene.
Men hvis vi igjen og igjen og igjen utsetter kroppen for skader som følge av giftstoffer eller feil kosthold, som den menneskelige kroppen aldri har vært designet for å håndtere, så oppstår det en tilstand vi kaller kronisk betennelse. Kronisk betennelse er akkurat så skadelig som akutt betennelse er bra.

Hvilken intelligent person ville bevisst og frivillig utsette seg selv gjentatte ganger for mat eller andre ting, som bevisst utsetter kroppen for skader? Røykere, kanskje, men i det minste har de tatt et frivillig valg. Resten av oss har simpelthen bare fulgt de anbefalte rådene som er fettfattige og har et høyt innhold av flerumettede fettsyrer og karbohydrater, fullstendig uvitende om at dette gang på gang har skapt skader i blodårene våre. Denne gjentakende skaden skaper kronisk betennelse, som fører til hjertesykdom, slag, diabetes og fedme.

La meg gjenta dette: skadene og betennelsen i blodårene våre er forårsaket av den fettfattige kosten som den legevitenskapelige verden i årevis har anbefalt oss å spise.

Så hva er den største synderen når det gjelder kronisk betennelse? 
Det er simpelthen de overdrevne mengdene av de enkle, ekstremt prosesserte karbohydratene (sukker, mel og alle produkter som er fremstilte av dette), og det overdrevne inntaket av omega 6-holdige vegetabilske oljer fremstilt av for eksempel soyabønner, mais og solsikke - som finnes i ekstremt bearbeidet mat.

Sett deg ned et øyeblikk, og forestill deg at du gnir en stiv børste nedover myk bløt hud, helt til huden blir rød og nesten blør. Forestill deg videre at du så går med på å gjøre dette flere ganger om dagen, hver dag - i fem år. Hvis du kan tolerere og overleve denne smertefulle prosessen, så vil du nå sitte igjen med et blødende, oppsvulmet og betent område, som blir verre og verre hver eneste gang du gjentar prosessen. Dette er en god måte å visualisere den betennelsesprosessen som mest sannsynlig foregår i kroppen din, i skrivende stund.

Samme hvor betennelsen oppstår - om det er utvendig eller innvendig - så er det det samme som skjer.


Jeg har kikket inn i tusenvis av arterier. I en syk arterie ser det ut som om noen har tatt en børste og konstant skrubbet den mot blodåreveggen. Adskillige ganger om dagen, hver eneste dag, skaper den maten vi spiser små skader, som akkumulerer og blir til flere og større skader som får kroppen til å konstant måtte reagere ved å sette betennelser i gang.
Mens vi nyter den deilige smaken av et stykke wienerbrød eller kake, reagerer kroppen vår ved å utsende advarselssignaler, som om en ytre fiende har ankommet og erklært krig.
Mat som er proppet i sukker og lettfordøyelige karbohydrater er fremstilte av omega 6-oljer slik at holdbarheten skal kunne forlenges, og har vært en del av den alminnelige kosten i seksti år. 

Denne maten har sakte, men sikkert, forgiftet oss alle.

Hvordan kan et stykke wienerbrød sette et helt spekter av betennelsestilstander i gang og gjøre oss syke? Forestill deg at du heller sirup utover tastaturet ditt - så har du en idè om hva som foregår inne i cellen. Når vi spiser lettfordøyelige karbohydrater, som for eksempel sukker, så økes blodsukkeret i høy fart. Som en reaksjon på dette skiller bukspyttkjertelen ut insulin, som har som primært formål å transportere sukkeret inn i hver eneste celle, hvor det lagres med tanke på at vi skal få energi. Hvis cellen allerede er full og ikke har bruk for glukosen, blir sukkeret avvist for å unngå at det ekstra sukkeret skal ødelegge cellens funksjon. Når dine allerede mettede celler avviser den ekstra glukosen, så økes blodsukkeret enda mer, og utskillelsen av insulin økes enda mer - og glukosen omdannes til lagret fett.

Så hva har alt dette med betennelse å gjøre?
Blodsukker blir kontrollert innenfor meget snevre rammer. Ekstra sukkermolekyler binder seg til mange forskjellige proteiner, som igjen skader blodåreveggen. Denne gjentatte skaden i veggene setter i gang en betennelsesprosess. Når du øker blodsukkeret kraftig flere ganger daglig, hver dag, er det nøyaktig som å ta et stykke grovt sandpapir og gni det kraftig nedover de skrøpelige blodåreveggene dine. Selv om du ikke kan se det, så kan du være sikker på, at det er der. Jeg har sett det hos mer enn 5000 kirurgiske pasienter over en periode på 25 år, og alle disse pasientene hadde èn ting til felles - betennelse i arteriene.


La oss igjen se på wienerbrødet. Denne lille godbiten med uskyldig utseende inneholder ikke bare sukker. Den er også bakt med en av mange forskjellige omega 6-oljer, som for eksempel soyaolje. Chips og pommes frites bader i denne soyaoljen. Prosesserte matvarer blir fremstilte med omega 6-oljer med tanke på å forlenge holdbarheten. Selv om omega-6 er viktig for kroppen, skal det inntas i korrekt forhold til omega-3. Hvis balansen forstyrres ved et overdrevet inntak av omega-6, produserer cellemembranen et kjemisk stoff som kalles cytokiner, som umiddelbart skaper betennelse.
Den alminnelige kosten har skapt en ekstrem ubalanse mellom disse to fettsyrene. Forholdet i denne ubalansen kan gå fra 15:1 og så høyt som 30:1, hvor det høyeste tallet er omega-6. Når det gjelder vår moderne kost, vil et 3:1 forhold være det optimale og sunneste.
Som om ikke det var nok, så forårsaker den overvekten du sleper rundt på, som et resultat av å ha spist denne kosten - at fettcellene overbelastes og sender ut store mengder pro-inflammatoriske kjemikalier, som forverrer skadene som er forårsaket av det alt for høye blodsukkeret. Den prosessen som en gang startet med et lite stykke wienerbrød, utvikler seg med tiden til en ond sirkel som forårsaker hjertesykdom, høyt blodtrykk, diabetes og til slutt Alzheimers, etterhvert som betennelsen fortsetter med å spre seg uhemmet. 


Vi kan ikke komme utenom at jo flere bearbeidede matvarer vi tilbereder og spiser, jo mer betennelse utløser vi - litt, hver eneste dag. Menneskekroppen kan ikke behandle og bearbeide mat som er proppet med sukker og drypper av omega 6-oljer - det er den ikke designet for. 

Det er kun èn måte å stoppe denne betennelsen på, og det er å gå tilbake til mat som er mer naturlig. Hvis du vil ha større muskler - må du spise mer protein. Velg mer komplekse karbohydrater, for eksempel fargerike frukter og grønnsaker. Kutt ned på - eller aller helst slutt å innta - betennelsesskapende omega 6-fettsyrer som soyaolje, solsikkeolje, og den maten som blir fremstilt med disse oljene. En skje maisolje inneholder 7,280 mg omega-6 - soyaolje inneholder 6,940 mg. Bruk i stedenfor olivenolje eller smør fra kyr som er gressfôret. Animalsk fett inneholder mindre enn 20 % omega-6 og er mye mindre tilbøyelig til å sette i gang betennelsestilstander enn de såkalte "sunne" oljene, de som kalles flerumettede. 

Glem all denne "vitenskapen" som i flere tiår er blitt banket inn i hodet på dere. Den vitenskapen som sier at mettet fett alene er årsaken til hjertelidelser, den finnes ikke. Den vitenskapen som sier at mettet fett øker kolesterolet i blodet, er også meget svak. I det vi nå vet at kolesterol ikke er årsaken til hjertesykdom, er bekymringen om mettet fett i dag bare enda mer 
absurd. 

Kolesterolhypotesen førte til anbefalinger om å ikke spise fett, eller bare litt fett, som igjen førte til prosessen med nettopp den maten som nå er skyld i en betennelsesepidemi. Legevitenskapen har begått en forferdelig feil i å anbefale folk å unngå mettet fett og i stedet spise massevis av omega 6-fettsyrer.
Vi opplever nå en epidemi av arteriebetennelser, som fører til hjertesykdom og andre "silent killers".
Det du kan gjøre, er å velge å kjøpe den samme sunne maten som din bestemor serverte, og ikke den maten din mor etterhvert gikk over til, de bearbeide prosesserte matvarene som supermarkedene etterhvert har fylt alle sine hyller med.


Når vi fjerner de betennelsesfremmende matvarene og får flere essensielle næringsstoffer fra frisk, ren og uprosessert mat, så kan vi rette opp i de årelange skadene i blodårene våre og i resten av kroppen, som det typiske "amerikanske" kostholdet har forårsaket." 

 

 

Artikkelen finner du i sin helhet HER

På tide å pensjonere snooze-knappen på alarmklokken

Det er egentlig altfor deilig å snooze "bare litt til" en tung mandagsmorgen, ta den siste remsen med sjokolade (selv om du egentlig er stappmett), eller droppe treningen fordi man egentlig er "ganske sliten i grunn?!" Men, det er ikke det at jeg tok den siste sjokoladebiten som gjør meg sur. Det jeg erger meg desidert mest over er at jeg tidvis ikke klarer å stoppe det, det er som om jeg egentlig aldri hadde noe valg. Den lille rakkeren skulle ned uansett. Hvor ble det av selvkontrollen?

"Uholdbart" kom jeg frem til når jeg først begynte å reflektere over saken. Det må vel finnes en måte å trene opp selvkontroll på? Så etter å søkt meg vis på nettet, er jeg nå et stort skritt nærmere å ha stålkontroll.

 

I sann Donald Trumph ånd er det meg en glede å endelig kunne si: sorry sjokkis: "You're fired!"

Svaret var overraskende enkelt - Det startet med å endre tankesettet mitt! Våre valg av ord, tanker og holdninger har en direkte påvirkningskraft over vår egen selvkontroll. Etter å ha tatt noen enkle grep, er jeg overrasket over hvor mye enklere det har blitt å stå imot fristelser. Jeg har samlet sammen 5 konkrete grep du også kan ta som øker sjansen for at du en dag kan sende snooze-knappen til Spania med en enveis billett. Hasta luego, liksom!  

  

1. Husk at du alltid har et valg

I en studie fra 2010 fant to forskere fra Singapore at bare det å tro på at man har et valg gjør at man med større sannsynlighet klarer å kontrollere valget.  Hadde du virkelig ikke klart å komme deg ut av senga om du stod opp første gangen alarmen gikk? Husk at du som oftest har et valg, og du sjeldent er en passiv tilskuer til ting du foretar deg. 

2. Velg ord med omhu

Forskeren Vanessa M. Patrick fant i 2012 at valg av ord påvirker vår evne til å ta kontroll over situasjoner. Fremfor å si at "man ikke kan forsove seg," bør man endre tankesettet til at "man ikke vil forsove seg". Forskjellen mellom de to er at du i sistnevnte tillegger kontroll over situasjonen til deg selv. Det er DU som velger om du "snoozer" eller ei. 

3. Tenk fremover

Nyere forskning har vist at mennesker som ikke har et klart bilde av hvem de ønsker å være om 10-20 år har større sannsynlighet for å lyve og stjele. Å tenke på fremtiden kan faktisk fungere som en liten sjekker av valgene du tar i dag. Så neste gang du står i klesbutikken og er klar for  å svi av tusenlappene, eller står klar for å velge ekstrautstyret på bilen, kan det være en idé å tenke på hvordan ditt overforbruk i dag kan påvirke din økonomiske fremtid. En hybel er sjarmerende som student, men det kan være greit med noe litt større dersom du en dag får et barn eller fem? 

4. Spenn musklene dine

Du trenger ikke å være en bodybuilder for å spenne musklene dine. Å stramme neven kan faktisk styrke selvkontrollen og  hjelpe deg med å motstå smerte og fristelser. Grunnen er ganske enkel; du skaper en aversjon som tar over fokuset ditt. Med andre ord er det helt legitimt å begynne å flekse når du ser en kake komme. Du får kanskje noen blikk, men det gir deg samtidig en anledning til å slå av en prat med kjente og ukjente om et emne som garantert vil engasjere. "Sånn annet enn været, så joda..."

5. Fokuser på hvorfor, ikke hvordan

En studie fra 2013 ba 2 ulike grupper respondenter om å fokusere på enten årsakene til hvorfor de ville slutte å røyke, eller på hvordan de tenkte å slutte på. Studien fant at de som fokuserte på hvorfor de ønsket å slutte å røyke viste tegn til bedre selvkontroll og røykte halvparten så mange røyk som de som fokusert på hvordan de ville slutte.  Når du merker at fristelsen er stor og du mister kontroll kan det derfor være lurt å bevisst reflektere over hvorfor du egentlig vil stå i mot. 

 


Hva tenker du? Kunne du tenkt deg å ta noen grep, eller har du kanskje noen som er enda bedre? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under. Føl deg også fri til å like og dele innlegg - slikt motiverer!

Min beach-bag

//Noen sponsede produkter, 100% godkjent av megDet er ikke mye man trenger når man er på en strand - man er jo praktisk talt naken og det skal ikke mer til for å støtte opp under en ku i havsnød enn litt solkrem for å unngå griserosa, britisk batikkhud og noe musikk for å ankre territoriet ved sjøen. Jeg trodde jeg var ganske pretensiøs da jeg skulle pakke kofferten min for å stikke til Palma. Jeg startet pakkingen med en bærbar gassgrill som jeg fikk anbefalt av noen kokker og en kjøleboks i rustfritt stål med USB-kontakt for å lade telefonen og som ville levert iskaldt øl hele dagen. Prøvde også å presse inn et "hipsterspill," mest av alt for looken's skyld. Slik ble det ikke, kofferter blir visst fortere mett enn meg. Likevel var jeg veldig happy med det jeg fikk plass til i kofferten. Man kan vel egentlig si at sjøkua var fornøyd. 

 

 Særlig fornøyd er jeg med radioen fra Geneva med blutetooth-funkjson og det ekstra store badehåndkleedet mitt fra Pendleton (det er kanskje det mest pretensiøse jeg kjøpte inn før turen, da jeg ville ha noe annet enn de kjedelige håndklærne fra hotellet - jeg er jo stylist for faen LOL). Jeg spilte musikk offline fra min WIMP-konto hele ferien til ikke bare min fornøyelse, men dansefoten til "strand-naboen" ble også særdeles aktiv. 

 

Disse trengingsstrikkene fra BGStraining er geniale trenignspartnere, om man får dårlig samvittighet for å bare ligge helt flatt hele dagen. De gir mer effekt enn det man skulle tro - det er tross alt ikke hårstrikk man snakker om.


Jeg ble litt forstyrret av en journalist (se litt lengre ned på siden) som ville ha bilde av meg, så noen bilder falt ut av fokus. Disse solkremene fra Matis reddet ferien. Jeg har fått en deilig farge ut å måtte være brent og vente på at rødfargen gir seg. Mange sokremer er såpass fete at det lett blir kvisefest etter en ferie med solkremsmøring, men det ble det ikke i år! I tillegg lukter de ganske digg og er 100% uten feminine nyanser.

 

Solbrillene fra Moscot er.. ja, jeg sier det selv; freshe!!

 

Jungelmønstre, blomstermønstre, karibiske mønstre - "some say potato - I say vodka" (Karen Walker quote) ; alt fungerer i sommer. Capsen er fra American Apparel.

 

Jeg ville ha noen sandaler som var comfy og som ikke gnager mellom tærne (sandaler skal være digge å ha på seg, uten at man blir spedalsk etter å ha brukt dem i to timer). Disse fra Billabong gjorde susen, og så er de passe nøytrale og egentlig ganske fete til å ikke gjøre så mye ut av seg.


Neida, jeg var ikke naken da jeg tok dette bildet, men skiftet raskt etterpå. En billig shorts fra Penfield med et kult mønster. En miks av ulike mønstre er kult om det gjøres riktig. I tillegg sverger jeg til barer fra Quest som redder meg fra blodsukkerfall og mangel på protein-inntak. "Alltid beredt"!

  

Her er journalisten som ville lage en reportasje om hva folk hadde med seg på stranden. "Vær så god - her har du alt på et sølvfat!" Tror forøvrig ikke hun skjønte så mye. Hun gikk derfra i tro om at jeg levde av å lage slike "oppsett" på stranden hver eneste dag. Vel, DET hadde ikke blitt mye til ferie...

 

Fortsatt god sommer!!!

 

Prosjekt Beach Club


 

 

Som den "enkle" nordlendingen jeg er (det er kanskje tidenes underdrivelse), har jeg ikke for vane å henge på beach clubs. På  sommeren har jeg en ganske enkel livsstil, og solsenger byttes lett ut med et enkelt (underdrivelse igjen) håndkle rett på stranda. Når jeg skriver underdrivelse i parenteser, er det fordi i all min enkelhet, vil nok mange hevde jeg er meget kompleks. For eksempel er det enkle håndkledet jeg velger å slenge på stranden, ikke mer enn et svært godt gjennomtenkt Pendleton badehåndkle (ekstra stort selvsagt) som ble bestillt for anledningen fordi det ville stå i stil med resten av mine (enkle) små gadgets jeg valgte å putte i beach-bagen min. Det skal jo se litt tilfeldig ut også, skal det ikke?! Selv om jeg innbiller meg at jeg er svært så enkel, meldte behovet for å komme korrekt (hater det ordet sterkt, særlig når jeg mener at ukorrekt kan være noe av det mest korrekte du kan gjøre) antrukket da jeg ble invitert til å være med på Puro Beach Club her i Palma. Spørsmålet som denne enkle nordlendingen (som aldri har vært på beach club før, og frustrerende nok ikke hadde noe antrekk forberedt i kofferten) begynte å stille seg var; WHAT TO WEAR? 

Heldigvis hadde jeg en dag å forberede meg til dette fantastiske stedet, som etter omtaler å dømme var som å komme inn i Playboy-mansions helligste grotte og få selveste ungdomskilden til velkomstdrink. Da vil man jo ikke komme "ukorrekt" kledd, vil man vel?! Da var det bare å feste sadelen på nærmeste hvite hest, ri så raskt jeg kunne til "det beste kjøpesenteret i Spania" (det var vel kanskje dette som var tidenes underdrivelse?!)  og starte Prosjekt Beach Club. Vel i havn blant svært blandet drops fant jeg iallefall Zara, med "Rebajas" tapetsert i tydelige bokstaver i hver en krok. ALT var på salg, og selv med ti tusen crocs-kledde tyskere som febrilsk prøvde å finne noe som kunne passe deres ops-jeg-datt-visst-i-matfatet-til-mor-og-i-ølfatet-til-far-kropper hadde jeg ikke noe valg enn å stupe ned i dette havet av "German Sausages". Madre Mia!!!

Det endte med noen klassiske plagg, som ikke bare var på salg, men som jeg kan ha hengende i skapet i flere år (om ikke min "sample size" plutselig får et alderstillegg) Blomster er, selv om det er inne i motebildet som aldri før, et klassisk print som aldri vil dø for en stilkjenner. 

Så her er jeg, på Beach Club, iført Zara fra topp til tå og føler meg ganske så fresh og superhappy for mine salgskupp, inntil jeg skjønner at jeg i grunn bare skal ligge å sole meg, slappe av og nyte DJ'ens forsøk på å mikse stedets spesiallagde CD'er i Buddha Bar-stil - eller var det Café del Mar?! (mikser de så lett) Jeg får altså bare være "korrekt" antrukket i drøye fem minutter, før den gode, gamle badebuksa (som tilfeldigvis også var nyinnkjøpt for anledningen..) måtte fram. 

Lesson learned: Det er ikke så viktig å komme "korrekt" antrukket om du ikke velger å bli tatt bilder av i flotte omgivelser, men sørg iallefall for å ha en fresh badebukse på lur (og nei, de bildene får dere ikke se). Det er sommerferie og vi skal tross alt bare slappe av.