hits

mai 2014

Våg å vise hud på stranden

Hver sesong får jeg forespørsler fra mennesker og aviser om å kommentere badebuksetrender, og spesielt mine tanker rundt bruken av badetruser (som mange feilaktig betegner med merkevaren "Speedos"). Jeg har inntrykk av at veldig mange sitter med et svært negativt inntrykk av badetruser for menn i Norge - i følge Janteloven skal man jo for all del ikke vise seg frem og tro at man er noe. Men, i år, som i fjor, våger jeg å si at det er lov å bruke badetruser så lenge du mener at den fremhever din fysikk. 

Trener du ofte, er flink til å spise sunt og få nok søvn, så skal du selvfølgelig få lov til å vise dette, dersom du har lyst. Badetruser er faktisk sporty, trendy, og helt akseptert i store deler av verden, og de aller fleste motehus har minst én variant i sine årlige kolleksjoner. Likevel, i Norge observerer jeg stadig et merkelig fenomen: Mens man kan peke og le av menn som våger å ikle seg en badetruse, er det sosialt uakseptert å le av en person som åpenbart ikke er komfortabel med å vise seg frem på en strand og som derfor velger å beholde t-skjorten på. At Janteloven i aller høyeste grad er i live er det faktisk ingen tvil om. Selv om de fleste nok proklamerer at man ønsker Janteloven til livs, tror jeg altfor få mennesker reflekterer over hvordan sosial latterliggjøring av mennesker i badetruser i aller høyeste grad er med på å beskytte Jantelovens feste på norske verdier og normer.  

Når dette er sagt, er det ikke slik at jeg mener at alle bør velge å gå for badetrusen. Klær generelt bør velges med tanke på hvordan du aller best fremhever din fysikk, og kanskje skjule skavankene du ikke er så fornøyd med, og dette gjelder også badetøy. 

 


Dette er ikke ok, og jeg håper det ikke trenger noen begrunnelse??!

 


Om du er så heldig å se ut som det Australske svømmelandslaget, så er det ingen annen grunn enn Janteloven som burde hindre deg i å vise fram kropppen din dersom du ønsker det.

 

Å velge riktig badetøy for din fysikk er ikke så vanskelig som mange nok tror. Etter min mening er det viktigste å unngå badeshorts med strikk i siden som skviser klaskestykkene dine, samt la pre-pubertale gutter få beholde de lengste badeshortsene som strekker over knærne.

 


Kortere er som regel bedre

Robinson Les Bains 1195,-


En kort shorts vil gjøre at du ser mer trent ut fordi de oftest når ned til det tykkeste punktet på låret ditt. samtidig som at de får beina dine til å se lenger ut. Går du får en kort shorts signaliserer du samtidig selvtillit.  En bonus er selvsagt også at du får mer "tan" på låra.

 


 Badeshorts med gylf

Kiwi Saint Tropez 799,-

Shorts klistrer seg gjerne til kroppen når du kommer opp av bassenget eller havet. Sømmene og konstruksjonen til en gylf gir fronten litt tykkelse og gjør at du kan holde kronjuvelene dine mer private.

 


Flat linning


Aussiebum surf shorts 649,-

For de fleste vil en flat linning på badeshortsen være flatterende fordi du unngår å klemme klaskestykkene oppover. Dessuten er de ofte langt mer behagelige å ha på seg enn linninger i strikk som fremhever det mange gjerne skulle skjult: lovehandlesene.

 


For tynne typer


Orlebar Brown 1895,-

Dersom du er tynn, vil det også for deg være lurt å unngå linninger i strikk ettersom strikken vil bule ut fra livet, noe som igjen vil fremheve en tynn kropp. I tillegg bør du for all del unngå brede og lange shorts. Gå for en kort shorts uten strikk, og let etter en slim-versjon med smalere benåpning.   


For deg med god selvtillit


Kiwi Saint Tropez 699,-

 

...og kanskje enda bedre selvtillit


Nike $37.99

For deg som ønsker oppmerksomhet eller vil vise frem år med hardt arbeid er badetøy i sterke farger eller mønstre veien å gå. Og for all del - gå for en badetruse om du har lyst, og bruk den med stolthet. Du er faktisk med på å bryte ned Janteloven, og det skal du sannelig ha kred for! 

  

 

"Speil, speil på veggen der; media synes ikke du er god nok som du er"


                                                                                                                                                                               Foto: Pål Laukli

Jeg har sjeldent blitt mer opprørt over en artikkel enn "mesterverket" Emma Clare serverer med "Brotox" i denne utgaven av D2. Clare proklamerer at menn som tar Botox i Norge er s t e r k t økende. Kort oppsummert søker artikkelen, som virker å bli svimmel av sine egne hopp halvveis (og således deler min leseropplevelse), å beskrive de seneste trendene innenfor kosmetiske behandlinger for menn. Mellom linjene kan det også leses at artikkelforfatteren søker å normalisere inngrepene ved å portrettere en rekke menn av ulik alder og yrke, hvor Kristian Tharaldsen Walby (32) som driver retreatsenteret Mariagården med kursing i yoga og meditasjon og Justin Jedlica, kjent som the human Ken doll, representerer ytterpunktene av den stadig økende massen av menn som tyr til kosmetiske behandlinger. Selv om det er den internasjonale industrien artikkelforfatteren virker å interesseres mest av, kan det av artikkelens vinkling leses at vi ikke er langt unna samme tendensene i Norge: "Alle" forbedrer jo utseendet sitt nå til dags skal det jo vites! 

Men, kan det virkelig være slik at kosmetiske behandlinger er så utstrakt som "Brotox" skal ha det til? Når sant skal sies har også jeg, gjennom mitt arbeid, fått inntrykk av at det er en økende tendens blant menn å rette på utseendet, men det er stor forskjell mellom hva jeg antar å være noen få hundre og det som blir forespeilet i artikkelen. Derfor bestemte jeg meg for å gå artikkelen litt i sømmene, og har valgt å fokusere på hva som blir skrevet om Norge og spesielt om botoxbruken:

Totalt ble det solgt 45 900 Botox enheter i Norge i 2013 (62,1MNOK), opp fra 10 600 i 2005 (23,3 MNOK). En lovende start for artikkelens premisser, dette var jo store tall! Men hva menes egentlig med en botoxenhet? Forfatteren glemmer å nevne at maksimaldoseringen ved f.eks. behandling av vedvarende muselspasmer i øyelokket er 25 enheter per berørt område (eks. et øye), så disse 45 900 enhetene er langt fra det samme som antall mennesker. I tillegg blir det ikke nevnt at botox også i utstrakt grad brukes til å redusere vedvarende og kraftig svetting, vedvarende muskelspasmer i øyelokk, skuldre og nakke, samt urinlekkasje (helsenorge.no). Bare denne "forglemmelsen" er kritikkverdig, og er et klart eksempel på misbruk av statistikk. Men, jeg fortsetter å grave: Hva med menn, kjære Clare, hvor mange av disse enhetene står menn for - artikkelen heter jo tross alt "Brotox". Joda, det kommer frem at kosmetiske behandlinger for menn økt med 40-50% bare de siste 2-3 årene, i følge leder for Norsk forening for estetisk kirurgi . Jasså! Men, økt fra hva da? Hvor mange menn er det egentlig snakk om? Clare, du vet jeg ikke liker når du gjemmer unna godsakene! Etter å gått gjennom artikkelen nok en gang innser jeg at forfatteren har holdt meg for narr. I en faktaboks kommer det også frem at det ikke finnes tall på hvor mange menn som gjennomgår kosmetiske behandlinger i Norge. Med andre ord har D2 og artikkelforfatteren maktet å bygge opp et luftslott uten fundament for hvordan tilstanden er i Norge. Selvfølgelig kan hverken forfatter eller D2 stilles ansvarlig for mangelen på statistikk, men sterk kritikk kan rettes mot manglende opplysning og agendabasert analyse av statistikk, samt en annerkjennelse av hva en slik artikkel som dette gjør med samfunnets verdier. Jeg har opplevd 34 vintre, har rynker over pannen og rundt øynene, og eldes for hver eneste dag som går. Kanskje er det fordi jeg ikke rekker å løfte vekter 2 timer hver dag slik det blir påpekt i artikkelen - mine 5 treningsøkter med en fantastisk personlig trener og et sunt og kontrollert kosthold har fremdeles ikke vært nok til å unngå rynker. Jeg tok en hårtansplantasjon for å fylle ut noen aggresive viker for noen år siden, men har valgt å holde hodet barbert siden. Ellers bruker jeg til daglig kun en ansiktskrem, rens og tidvis en barbermaskin. Jeg er med andre ord som menn flest, men det betyr ikke at jeg gremmes av å gå ut av døren. Faktisk blir alder veldig sjeldent omtalt i min omgangskrets. Og når vi først er inne på saken, jeg har ei heller blitt påminnet om å gjøre klar sommerkroppen for badesesongen i 2014 av mine venner eller fått tips til hvordan jeg kan få større armer og flatere mage på få uker. Merkelig nok blir begge temaer omtalt som de største selvfølgeligheter av media.

Det er på tide å si nei takk. Det er ikke bare skjønnhetsindustrien som "håver inn miliarder på å gjøre alderdom til en slags sykdom" - mediehusene genererer gode annonseinntekter på klikk og løssalg av slike "du er ikke god nok som du er" artikler og forsider. At slike artikler til syvende og sist utnytter frykt og lav selvtillit blant utsatte målgrupper virker å være helt glemt. Derfor er det ikke rart at det er så mange som lever på mølla, stjeler tørfóret til kaniner, og legger seg under kniven eller sprøyter - det er jo umulig å komme seg unna skjønnhetspeilet mediene er så behjelpelige med å holde foran oss alle. Men er det altså slik at jeg ikke strekker til fordi jeg ikke ser ut som "the human Ken doll" eller konkurrerer for å delta i årets NM i fitnesskonkurranse? Er det meg det er noe galt med?

Samfunnsykdommen, slik jeg ser det, er artikler som "Brotox"  som kontinuerlig minner oss alle om hvordan vi ikke er gode nok som vi er. Kuren min fant jeg for mange år siden, og består av to enkle ord: Jeg duger. Hadde jeg overtatt for Erna Solberg i morgen hadde alle våknet opp til en du-er-god-nok aksjon med Ole Ivars dundrende fra alle radiostasjoner og TV-kanaler til budskapet sank inn hos oss alle: "En får værra som en er om en itte vart som en sku!" Så takk, Clare, for at du synliggjør grunnen til hvorfor skjønnhetspresset er så stort i Norge. Det er på grunn av "mesterverk" som "Brotox". 

Trendy og blakk

Det har strømmet inn gode tilbakemeldinger etter forrige innlegg, og jeg er nærmest slått i bakken av engasjementet som mange har vist. Tusen takk!


Jeg har lenge brent for å gjøre mote tilgjengelig for alle - det er ikke slik at du er nødt til å shoppe deg i hjel hver sesong for å kunne se fantastisk ut. Faren ved å slavisk følge alle trender er at det både blir ekstremt dyrt i lengden, samtidig som at mange sitter igjen med et klesskap fylt med klær fra foregående sesonger som samler støv. I tillegg mener jeg at et antrekk som er "helt riktig" med tanke på trender, fort kan bli både kjedelig og personlighetsløst. Dersom det er slik at du ønsker å være oppdatert på trender i klesveien, finnes det en tilnærming som ikke koster skjorta. Hva med å heller bygge en garderobe basert på din personlige stil, og heller legge til et par trendelementer som kan doneres bort til noen med mer bruk for plaggene etter sesongen? 

Etter å ha jobbet som stylist siden det som må ha vært sommeren 1932 ville størrelsen på garderoben min nok sjokkert de fleste for et par år siden. Det er trygt å si at jeg i en lang periode tok jobben med hjem, og har nok vært sterkt utsatt for å gå i samme fellen som mange nok går i ved å handle trendbasert. Resultatet har vært en garderobe som nærmest har eksplodert, i tillegg til å ha svidd unna en liten formue. Så sa det stopp. De seneste årene har jeg solgt og gitt bort store deler av av alt som har samlet seg opp, og det har vært så deilig! Samtidig har jeg endret handlevanene mine til å bli langt mer selektiv, og spørsmålet jeg alltid stiller meg før jeg drar kortet er: er dette et plagg av god kvalitet som jeg ikke kan tenke meg å bli lei? Årets store trend for menn har vært blomstertrykk, men det er ikke slik at jeg har røsket med meg alt jeg har kommet over - en skjorte og t-skjorte har holdt i massevis. Og, jeg har ikke fått èn kommentar på at noen har lagt merke til endringen. Med andre ord har det å handle med hodet og kvitte seg med plagge jeg tidligere "måtte ha" gått helt fint for meg. Min utfordring til deg er å stupe ned i garderoben og børste av støvet på plagg du ikke har brukt på over 6 måneder. Legg alt helt fremst i garderoben. Dersom du ikke har klart å bruke alle plaggene innen en uke, er det en god indikasjon på at de kan gis bort.

 

Har motehysteriet gått for langt?

Jeg gikk forbi en ung mor sittende ved siden av en barnevogn i dag. Ikledd en Burberry trenchcoat og høye hæler, nøt moren en smoothie med et lite barn på fanget. Jeg tok meg selv i å tenke at kvinnen så usedvanlig frisk ut. Barnevognen stod i stil med kvinnen, og var selvfølgelig fra norske "Stokke" - merket på barnevogner "alle" vordene mødre sikler etter for tiden. Så la jeg plutselig merke til noe som ga en vond smak i munnen. Barnet var ikledd en Ralph Lauren pique, chinos, og sko av merket Converse. Ikke mer enn ett år, men ungen hadde allerede mer synlige merkeklær på seg enn de fleste andre jeg så ute i formiddag. Tanken slo meg; hvilket forhold til klær og merker kommer denne lille gutten til å få?Selv om jeg godt kan forstå småbarnsforeldre som ønsker sine barn det aller beste, er jeg bekymret for hvor utviklingen vi har sett de seneste årene er i ferd med å føre oss. At barn allerede på barneskolen opplever å bli kritisert og fryst ut på grunn av klærne de bruker bør vekke alles oppmerksomhet og skape reaksjoner. Men reaksjonen har latt vente på seg. I stedet har jeg observert mye synsing og "noe burde gjøres" i tradisjonelle og sosiale medier, uten at man har klart å sette ord på hva dette "noe" kan være. 

Jeg tror vi alle trenger en realitetssjekk. Har et barn virkelig behov for merkeklær? Og for den saks skyld, har du? 

Mote handler ikke nødvendigvis om å kopiere det man ser i motemagasiner eller å kjøpe de dyreste plaggene fra de største motehusene. Hadde det vært så enkelt hadde det nok ikke vært stort behov for stylister til å begynne med - å kopiere en allerede ryddet sti krever hverken mot, fantasi eller personlighet. Likevel har mote klart å gå fra å være en kilde til inspirasjon som mange kan drømme seg vekk i, til å bli et mareritt og en kilde til kredittkortgjeld og lav selvtillit. Mote handler ikke om å bruke mest mulig penger på de "riktige" merkene, eller å trene seg i hjel for å ha den "perfekte" kroppen å henge merkeplaggene på. Mote, slik jeg ser det, handler om en ærlig formidling av din egen person. Det kan man faktisk ikke sette en pris på, eller kjøpe. Jaget etter å kopiere motebladene og toppbloggerne er i ferd med på skape samfunnstapere som i mange år frem i tid vil være nødt til å betale for kleshysteriet vi alle har vært med på å skape. 

Mange vil nok tenke at man har feiet for sin egen dør ved å unnlate å bruke en halv månedslønn på ett plagg, og derfor med god samvittighet kan gå til en av de mange kjedebutikkene og handle klær "så billig at det ikke burde vært lov". Nei, og det er det kanskje heller ikke. Nylig satte Aftenposten og Fremtiden i våre hender via tre norske ungdommer påny søkelyset på arbeidsforholdene som er et direkte resultat av forespørselen etter "Disposable Fashion". Jeg måtte nok ha ført en langt bedre penn enn den jeg besitter for å kunne kommet med overbevisende argumenter på hva som er minst skadelig. Røverkjøp man finner i kjedebutikkene kommer også ofte til en høy pris, det er bare ikke vi som betaler den.

Derfor proklamerer mange at det beste man kan gjøre både av miljøhensyn og for å unngå å bidra til umenneskelige arbeidsforhold er å kjøpe noen få kvalitetsplagg. Dessverre tror jeg mange forvirrer kvalitet med pris. Det er ikke alltid slik at de dyreste plaggene har høyere kvalitet enn billigere alternativer, noe jeg tror de fleste med erfaring kan kjenne seg igjen i. Likevel gjemmer mange seg bak dette argumentet, og unngår slik enhver skyldfølelse. 

Hvilket ben bør man stå på når bakken er som et minefelt? På tå hev. Med moderasjon. Og uten skylapper sydd over øynene. 

Midt oppi det hele sitter jeg, stylisten som mange nok nå vil hevde biter hånden som gir meg mat på bordet. Ironien er så åpenbar at selv ikke en såkalt "moteekspert" som meg kan unngå å se det. Likevel kommer jeg ikke til å prøve å unnskylde meg selv eller arbeidet mitt. Jeg lever av å presentere modeller og artister på best mulige måte. Det handler ikke om merkeplaggene jeg bruker i mitt arbeid, men om personen bak. Jeg lever av å formidle historier, og gjør dette ved hjelp av klær, sminke og hår. Akkurat på samme måte som vi alle gjør når vi går ut av døren om morgenen. 

Derfor tør jeg faktisk å spørre: Har du nok nå? Hvor mange plagg trenger du for å kunne føle at det holder?

 

 

Ta vare på dresskoene dineI militæret lærer man visstnok hvordan man pusser sko. Ikke at jeg noensinne fikk den opplæringen - jeg tror de syntes jeg var overkvalifisert. Som et resultat tok det lang tid før jeg begynte å ta vare på skoene mine. Å tenke på hvor mange par som har tatt kvelden altfor tidlig gjør vondt i lommeboken, men heldigvis har jeg lært. Tar man vare på skoene, og spesielt skinnsko, kan du forlenge levetiden med flere år. Det du trenger er litt tid og riktig verktøy, men vanskelig, det er det sannelig ikke.

Impregner skoene dine før bruk, og oppretthold beskyttelsen
Det viktigiste er å impregnere skoene før du bruker de. De fleste vet nok at impregnerte sko avstøter vann bedre, men det finnes flere grunner til at du bør impregnere skoene dine. Jeg anbefaler å bruke vannbasert impregneringssprayer fordi det lar skinnet "puste" og slipper fuktighet ut. Fuktighet påvirker skinnets elastisitet, så å holde fuktigheten i sjakk er helt essensielt. Skinn som er utsatt for mye fuktighet utvider seg, mens skinn med for lite fuktighet trekker seg sammen og får rynker. Husk at du må påføre impregnering regelmessig (se anvisning på produktet du kjøper). Før du sprayer skoene, bør du tørke de av med en ren svamp og varmt vann (altså, ikke noe såpe!). Dette øker skinnets evne til å ta til seg impregneringen ved å gjøre det mer porøst, samt at du forhindrer at skitt setter seg mellom skinnet og impregneringslaget. 

Bruk skokrem
Å bruke en god skokrem gir skoene en fin glans og tilfører skinnet næring og fuktighet som øker elastisiteten til skinnet så det ikke sprekker. Et tips er å ta med deg skoene når du skal kjøpe skokremen slik at du er sikker på at fargenyansen matcher. Avslutt med å polere overflødig krem av med et gammelt tøystykke for å gi skoene en fin glans.


Bruk skoblokker i trematerialer
Skoblokker opprettholder skoens fasong og hindrer at skinnet krymper og får rynker. Selv om du får tak i skoblokker i mange materialer, bør du holde deg unna alt som ikke er av upolert tre. Sedertre er tresorten de fleste skomakere anbefaler når man har brukt mye penger på et par fine skinnsko og ønsker å ta vare på de. Setter du inn blokkene rett etter at du har brukt skoene, vil sedertreet trekke til seg fuktigheten og, ikke minst, lukt.  

Redd våte sko med avispapir
Har skoene dine først blitt våte bør du fylle de med avispapir som trekker til seg fuktigheten så fort som mulig. Ikke prøv å hurtigtørke skoene med varme; sterk varme kan føre til at skinnet sprekker, og det lar seg ikke reparere! Før skoene er helt tørre bør du putte inn skoblokkene for å sørge for at skoene beholder formen.

Unngå illeluktende sko
Dersom du bruker dressko/skinnsko hver dag bør du ha flere par du bytter mellom. Skoene rekker nemlig ikke å bli tørre over natten, og dersom du ikke lar skoene bli tørre før du bruker de igjen vil de veldig snart begynne å lukte. I tillegg vil fuktigheten blir for høy, noe som fører til at skinnet utvider seg. Bruker du skoblokker i sedertree bør du kunne bruke skoene igjen etter en dags hvile. 

Dress - må jeg?

Det finnes mange ulike alternativer til å kle deg opp til 17.mai utover en klassisk dress. Bildet er hentet fra GQ


Nå kommer endelig dagen der du har helt fri (på en lørdag - typisk!!!) og så blir du tvunget til å ta på deg dress, skjorte som kjennes litt for trang i halsen og attpåtil et slips du like gjerne kunne hengt deg opp i et tre med, bare for å slippe unna det maset med å stivpynte deg til 17.mai. Finnes det ingen alternativer spør du deg kanskje, i håp om å slippe følelsen av å ikke puste. Da har jeg en gledesnyhet til deg, JODA, det gjør det jaggu!!!

Først og fremst er ikke dress obligatorisk på 17.mai. Det er absolutt maskulint, fint og noe damene setter pris på, men det betyr ikke at det ikke finnes andre alternativer. Her kommer noen råd for deg som ikke kjenner deg komfortabel i en heldresset look. 

 


Chinos er et supert utgangspunkt for en rå look. Brett opp buksekanten, sleng på deg en skjorte og en blazer og kom deg avgårde.Jeans kan også fungere, men gjerne da med en skjorte og blazer og noen litt penere sko. Sokker i en kontrastfarge eller med mønster kan utgjøre en stor forskjell.

 


En cardigan i stedet for dressjakke er et alternantiv som gir en pyntet, men avslappet, vårlig look.

 

Sneakers til dress er en stor hit denne sesongen, og gjør at en dresset look blir litt mer avslappet, men IKKE bruk sneakersene du bruker på trening. Jeg ville gått for noen fra New Balance, Diemme eller Common Projects.

 


Dropp jakka, og bruk bukseseler i stedet. 

Om du har valgt en dress, så trenger du heller ikke ha hverken slips eller sløyfe for å være pyntet. Gjør som Aleksander Skarsgaard f.eks, og ha den øverste knappen på skjorten oppe, så kan du føle deg litt mer avslappet og ledig, men allikevel være klar for anledningen.

 

Ellers så kan du bare ha i bakhodet at tilbehør som en penere klokke, briller, solbriller, belter, six-pence, hatt, sløyfer og sokker kan løfte et casual antrekk til å føles litt mer gjennomført. Hold øye med detaljene, og du kan faktisk komme deg unna med alternativer til dressen. Nå er det nok motepjatt - fest blir det uansett. Nyt dagen i morgen og ikke la mangel på klær ødelegge stemningen. God 17. mai folkens!


(Dress)ed til 17. mai

En dress kan få deg til å fremstå som den beste versjonen av deg selv, men for å kunne gjøre det må du utstråle selvtillit. En litt for lang dressbukse som henger over skoene, eller en blazer som buler ut over brystet kan være nok til å gjøre deg ukomfortabel. Bruk en brøkdel av de tusenlappene du kan spare på å kjøpe en billig dress til å gå til en skredder! Dresser fra kjedene er sydd til en gjennomsnittelig kropp, men det er få av oss som passer den beskrivelsen. Ofte er det ikke mer som skal til enn å tilpasse bukselengden og/eller stramme blazeren inn for å gi deg en V-formet rygg. Det koster kanskje ikke så mye, men resultatet er en dress som sitter som et skudd! Husk bare at det kan være vanskelig for en skredder å få gjort noe med en dressbukse som har for mye stoff over rumpen eller en blazer som sitter for stramt over brystet. 

 


 


Dress: MQ / Bläck // Bil: Random

 


 

 

Du trenger altså ikke å bruke en halv månedslønn for å finne en dress som sitter bra, men hvilken stil på dressen bør du gå for? En generell regel er å velge en dress som passer din egen personlighet. Dette betyr at du bør tenke over hvilket uttrykk du ønsker å gi med dressen. Brede slag gir illusjon av en større brystkasse og bredere skuldre. Sterke farger og markerte pinstripes signaliserer makt og selvtillit. Tynne slag passer de aller fleste, og kan gi et litt strammere uttrykk. Hva gjelder snittet på dressen holder jeg meg til tilpasset, altså et sted mellom slim og den tradisjonelle dressen de fleste kjenner til, men hva du bør gå for avhenger av kroppstypen din og hva du vil føle deg komfortabel i. Det er du som skal bære dressen, og ikke omvendt! Til slutt vil jeg råde om at man aldri bør kjøpe en dress man er usikker på, noe som egentlig gjelder for det meste i livet.

Vær så snill; ikke kjøp 17.mai-sløyfen i dagligvarehandelen til en tier!

Det viktigste tilbehøret til dressen på lørdag er 17.mai-sløyfen, men unngå sløyfene du får kjøpt i dagligvarehandelen!  Dersom din lokale gullsmed ikke fører sløyfer, kan en billlig, enkel og spenstig løsning være å gå til en stoffbutikk og kjøpe med noen cm med silkebånd i rødt, blått og hvitt (eventuelt klipp av båndene på en billig sløyfe). Fold båndene i en løkke, og fest de med en sikkerhetsnål i slaget, eller en enkel pin.


Blazer: MQ 1699,- // Bukse: MQ 799,- // Skjorte: Zara 399,- // Sko: DNA; Roots 999,- // Solbriller: Ray-Ban Clubmaster 1890,- // 17. mai-sløyfe: David Andersen 440,-Blazer: HM 1299,- // Bukse: HM 499,- // Slips: Zara 279,- // Belte: Massimo Dutti 399,- // Klokke: Daniel Wellington 1399,- // Skjorte: Jack and Jones 399,- // Sko: Zara 1159,-


Blazer: Matinique 2099,- // Bukse: Matinique 899,- // Sko: Aldo 999,- // Mansjettknapper: David Andersen - Hope 2400,- / Skjorte: Moods of Norway 1100,- // Belte: Massimo Dutti 599,- // 17. mai-sløyfe: David Andersen 515,-


Dress (venstre): Blazer: Matinique 2199,- // Bukse: Matinique 999,-    Dress (høyre): Blazer Jack and Jones 1299,- // Bukse: Jack and Jones 699,-    Belte: Zara 299,- // Skjorte: H&M 299,- // Lommetørkle: Zara 179,- // Slips: Massimo Dutti 599,- // Sko: Massimo Dutti 1399,-

 

Se også de relaterte innleggene: 4 dresser alle menn bør ha, 3 freshe antrekk til helgen og Med øye for detaljer

 

3 freshe antrekk til helgen!

I innleggene "Fire dresser alle menn bør ha" og "Med øye for detaljer" kunne du lese om hvilke dresser som passer til hva, og hvordan et lommetørkle kan oppdatere en godt brukt dress til noe nytt og spennende. Men hvordan skal du egentlig kombinere antrekket? Mitt råd er å gå for klassiske festplagg, men ikke vær redd for å bryte litt med en trist blå dress og hvit skjorte. Det er det lov å leke seg med både farger og snitt! Jeg har saumfart nettet etter de beste plaggene der ute akkurat nå, og har satt sammen tre antrekk som både er lekne og freshe. 

 
Dress: Oscar Jacobsen 5099,- // Skjorte: Eaton 1100,- // Solbriller: Persol // Sko: Boss Black 2840,- // Slips: Boss Orange 759,- // Lommetørkle: Amanda Christensen 195,- // Belte: Zara 299,-
Skjorte: Scotch and Soda 749,- // Blazer: Zara 699,- // Linbukse: H&M 299,- // Suspenders: Topman // Belte Zara 299,- // Sko: Lottusse 2000,- // Lommetørkle: Paul Smith 350,-
Dobbeltspent dress: Hugo Boss 5800,- // Skjorte: Grifoni // Sløyfe: General Knots // Lommetørkle: Tiger of Sweden 499,- // Sko: Boss Black 2599,- // Suspenders: Manzini 249,-


Med øye for detaljer

I innlegget "Fire dresser alle menn bør ha" skrev jeg om hvilke dresser du bør ha i skapet for å være klar til enhver anledning. Med 17. mai rett rundt hjørnet er det nok mange som allerede har, eller skal, investere i en ny dress før den store dagen. Men det er ikke slik at man er nødt til å kjøpe en ny dress for å få en ny, fresh og oppdatert stil. Hemmeligheten bak enkel oppdatering av en allerede godt brukt dress ligger i tilbehøret. De fleste tenker nok da utelukkende på sko, belte og slips/sløyfe, mens mange nok glemmer de fantastiske lommetørklene. Min erfaring fra foregående 17. mai og andre pyntede anledninger i Norge er at altfor få nordmenn bruker lommetørkler som i min mening er vel så essensielt og synlig som slips/sløyfe. Personlig sverger jeg til lommetørkler som tilbehør til både blazere og dressantrekk, og har en skuff fylt av ulike tørkler med stor variasjon i både mønster og stoff som jeg bytter mellom. 


Antrekk og tilbehør fra Paul Smith

"Reglene" for hvordan man best bruker lommetørkler er ganske like retningslinjene mange allerede bruker når man skal pynte seg: Finn balansepunktet mellom å se avslappet og fin ut og det å se for avslappet og lite gjennomført ut. Jeg trives best når antrekket jeg har på meg er et resultat av en naturlig kombinasjon jeg ikke nødvendigvis hadde i bakhodet da de ulike plaggene ble kjøpt. For lommetørkler innebærer det at de ikke bør ta for mye oppmerksomhet fra resten av antrekket, samtidig som at de ikke matcher resten av antrekket i for stor grad. Med andre ord bør du unngå og bruke slips og lommetørkler i samme stoff og mønster/farge. Tankegange bak lommetørkler til dress og blazere er at det skal se ut som du røsket noe med deg på vei ut av huset og som tilfeldigvis endte opp med å se bra ut.

Fra Elle´s sommerfest 2013. Jakke:  Burberry, skjorte: Balenciaga

Med andre ord; dersom du går for en marineblå dress til den store dagen bør du for all del ikke gå for et marineblått tørkle. Gå heller for komplementære farger på lommetørklet som for eksempel burgunder eller brunt. Match heller ikke slips/sløyfe med lommetørklet (sett med lommetørkler og slips bør sjeldent brukes sammen). Et godt tips er å velge et annet stoff på lommetørklet enn på slipset. Lommetørkler laget av både silke og ull kan kombineres med nesten alt, mens lin alltid funker bra. Tørkler i silke kan gi et litt mer pyntet uttrykk, mens ull passer godt på litt kjøligere dager. Fargekombinasjonen mellom slips/sløyfe og lommetørklet kan vøre litt vanskeligere å få riktig, men prøv å velg komplementære farger eller hent opp fargen fra for eksempel en stripe i slipest i en annen nyanse i tørklet. 

     

Jakke: Sand, bukse: Lanvin

Til slutt bør du tenke litt over hvordan du velger å brette tørklet. Min eneste "don't do" er å la tørklet stå mange cm over lommekanten - det ser aldri bra ut. Annet enn det finnes det en rekke brettekanter man kan prøve seg på, og dersom du har et tørkle i lett stoff kan det også se bra ut å ganske enkelt dytte tørklet ned i lommen. Under finner du en video som viser 4 ulike bretter. 

 

The details are not the details. They are what makes the design. - Charles Earns

 

Strenge regler i klesveien kan fort resultere i kjedelige antrekk som ikke fanger den oppmerksomheten du kanskje helst hadde håpet på, så lek deg med både fargebruken, stoffet og brettkanten på lommetørklet. Det er lite som er feil, men mye som kan bli kult. Når du først har begynt å brukte lommetørkler tror jeg du vil begynne å føle deg naken uten.

 

 

 

 

 

T-skjorter: Rund eller v-hals?

Vi er endelig i mai måned, og vinterklærene kan endelig pakkes ned. Jeg er ganske enkel i klesveien på sommeren, og kan lett løpe ut i en enkel t-skjorte, et par jeans eller chinos, og noen freshe sko (merk; ikke converse, men mer om det en annen gang). Men selv ikke t-skjorter er like, og det er faktisk stor forskjell på hvordan en t-skjorte med v-hals ser ut på deg kontra en med rund hals. 

Mange har nok opplevd at runde halser kan være litt stramme over halsen, og derfor byttet over til mer behagelige v-halser. Heldigvis er det ikke sånn at alle t-skjorter med runde halser er like: det er stor variasjon også blant disse, men du må vite hva du skal se etter. Mitt tips er å unngå t-skjorter som har en ribbekant sydd rundt halsen (noe billige t-skjorter fra kjedene oftest har). Det er som regel disse som kan bli trange. Gå heller for litt mer åpne t-skjorter med rund hals hvor kanten rundt halsen enten er foldet innover, eller hvor sømmen rundt halsen minner om et tynt togspor.  Marlon Brando og James Dean har hatt en stor innflytelse på den moderne t-skjorten. Den gang hadde man oftest t-skjorten under skjorten, men deres bruk åpnet opp for bruk av t-skjorte uten noe over. Merk, begge oftest i rund hals. 

Jeg tror også det går en myte om at v-halser gir en illusjon av en bedre trent kropp, noe som har ført til at mange menn sverger til v-halsen. Når sant skal sies stemmer det at v-halser kan vise frem kløften, men hvor heldig det er for menn å vise en kløft kan du få bestemme. Jeg mener runde halser gir en langt bedre optisk effekt fordi de fremhever nakken noe som jeg mener er langt mer maskulint enn kløft. 

 

Dype V-halser som gir kløft er noe av det verste jeg ser på menn - det er ikke meningen at du skal kopiere alt du liker hos det motsatte kjønn. 

Hva du bør gå for er selvfølgelig en smakssak. Jeg går utelukkende i t-skjorter med runde halser fordi de både tar seg bedre ut under for eksempel en skinnjakke og fordi jeg personlig synes de er langt mer maskuline enn v-halser. Hemmeligheten bak en avslappet stil ligger nettopp i baseplagg som t-skjorten, så det kan være verdt å ta en ekstra titt på t-skjortene du har hengende i skapet. Dropp detaljerte trykk og store logoer på t-skjorten og hold deg til basefargene hvitt, sort og grått. Og til slutt, dersom du har kraftig hårvekst som kryper oppover halsen er det lov å trimme litt: De fleste jenter vil nok være enige i at å være velstelt er alltid bra. 

3 t-skjorter det er verdt og sjekke ut:
Hvit: The White Briefs, The Oak: 299,-

Grå: Acne Studios, Standard Grey: 495,-

Sort: Bread & Boxers T-shirt: 299,-